Hoćemo li da (ne)radimo?

Vrlo zanimljivo pitanje koje se postavlja pred naše hotelijere sa ,,staromodnim“ pristupom rada.

Na INM forumu održanom u beogradskom Hyatt-u generalni direktor Continental hotela Živorad Vasić održao je krakto predavanje vezano za uspešnost investiranja Delta Real Estate u pomenuti hotel. Vasić je na ovom predavanju istakao stanje na koje je naišao:

,,Kada sam pitao postojeće menadžere hotela koji nam je ADR oni su mi rekli 175€. Upitao sam ih potom koja je naša prosečna popunjenost i odgovor je bio 16%! Na moje pitanje  zašto ne smanjimo ADR na 90€ i imamo prosečnu popunjest 3 puta veću oni su mi odgovorili: Da, ali to onda znači da treba tri puta više da radimo…“

Ovakva izjava pojedinih menadžera, nažalost, nije usamljen primer. Iako se stanje u Beogradu znatno poboljšava, postoje hoteli, naročito u unutrašnjosti zemlje, koji naprosto razmišljaju na ovakav način. Konsekvence ovakvog ponašanja mogu biti pogubne po našu industriju. Zapanjujuće je da je na VIII edukativno-poslovnom forumu hotelijera u Beogradu direktor HT agencije za konsalting i menadžment Radomir Samčević istakao da neki hoteli u Srbiji još uvek nemaju sektor soba! Još tragičnija je činjenica da neki hoteli nemaju ni osnovnu strukturu, tačnije da se hoteli sa po 60-70 smeštajnih jedinica i dalje ponašaju kao porodični hotel (odnosno svako radi sve, ako uopšte neko nešto i radi).

Ovo moje kratko izlaganje za cilj ima da podstrekne razmišljanje nas studenata na ovu temu i da dobro zapamtimo ove činjenice, kada se, nadamo se, jednog dana nađemo na upravljačkim pozicijama u hotelima.

Autor: Žarko Životić

About these ads

One thought on “Hoćemo li da (ne)radimo?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
The Esquire Theme.

Prati

Dobijte svaki novi članak dostavljen u vaše poštansko sanduče.

Pridružite se 1.992 drugih pratioca