Živorad Vasić: Ovoga leta počinje rekonstrukcija hotela Continental Beograd

Sredinom ove godine Beograd će, na sreću samo zakratko, ostati bez jednog od svojih najreprezentativnijih hotela. Zatvaranjem dveri hotela Continental Hotela Beograd počinje velika rekonstrukcija zdanja koje čini deo „smaragdnog kompleksa“ na novobeogradskoj obali Save. Hotel koji je svojom staklenom fasadom odavno postao prepoznatljiva turistička tačka srpske prestonice, posle samo godinu dana velikih, temeljnih radova, primiće i nove i već tradicionalne goste koji će u njemu imati udobnost i sadržaje dostojne najvećih hotelskih lanaca sveta.

Rekonstrukcija hotela neće biti samo puko „šminkanje“ već ozbiljan poslovni korak kompanije „Delta„, koja će biti i jedini investitor ovog poduhvata. Novi poslovni život značiće i uvođenje na domaće tržište renomiranog hotelskog lanca „IHG“ koji čine veliki brendovi kao što su „InterContinental„, „Holiday Inn„, „Holiday Inn Express„, „Crowne Plaza“ i „Indigo Hotel„.

Prema rečima Zivorada Vasića, generalnog direktora Continental Hotela Beograd i poslovnih prostora u okviru „NBGP Properties„, ulazak u ovaj veliki posao ne temelji se na franšizi, već na menadžment ugovoru koji znači čvrstu i trajnu poslovnu saradnju Delte i IHG lanca. Budući menadžerski tim starog-novog hotela činiće i afirmisani treneri iz svih oblasti IHG hotelskog poslovanja koji će preneti standarde važeće za sve hotele iz ove grupacije.

Naziv pod kojim će poslovati hotel je Crowne Plaza, što podrazumeva sve karakteristike ovog renomiranog brenda čiji su objekti nedavno osvanuli u Istanbulu i Londonu.

– Hotel će, spolja gledano, zadržati dosadašnji izgled, prepoznatljiv već 35 godina i koji čini jedinstvenu celinu sa Centrom Sava, Apartmanima i Malom kulom. Ipak nova staklena fasada biće, naravno, od najsavremenijih materijala za ovu namenu, ali ono što će biti vidljivo jeste enterijer, promenjen od ulaznog hola do poslednjeg sprata. Biće to pravi kongresni hotel sa 14 sala koje će moći da prime između 25 i 500 ljudi. U danima kada ne bude poslovnih sastanaka, obično za vikend, naše dvorane biće otvorene za korporativne proslave, svadbe, maturske večeri, veselja i svečanosti po najvišim standardima. Cilj nam je da hotel ne služi samo za noćenje putnika-namernika, već da postane mesto okupljanja Beograđana, njihovih gostiju, mesto porodičnih izlazaka – najavljuje Vasić u razgovoru za Magazin Biznis.

Da se planovi poslovanja buduće Crowne Plaze temelje na čvrstim i realnim osnovama Vasić argumentuje rezultatima prošlogodišnjeg poslovanja označenih respektabilnim profitom koji ohrabruju i pružaju osnov za dalji rad i uspešnu budućnost hotela.

- Crowne Plaza, najveći hotel u Srbiji, posle rekonstrukcije imaće 420 soba, dva restorana, SPA centar, četiri sale za masažu, bar, lounge, prostor za neformalne susrete i dalje najveći hotelski bazen u gradu. Oko 120 soba biće tzv. „club“ nivoa luksuznijeg enterijera, s plazma televizorima od 42 inča i kompletnom kompjuterskom tehnikom. Kupatila u 80 odsto soba biće opremljena tuš-kabinama, a petina kadama. Među 14 apartmana jedan će biti predsednički lux klase namenjen VIP gostima. On će biti na poslednjem, osmom spratu. Sav nameštaj kojim je do sada bio opremljen Continental Beograd „seli se“ u naše hotele „Park“ i „Nacional“, tako da nećemo imati nikakav višak.

Ko pruža garanciju da će ovaj zamašan posao biti okončan za samo 12 meseci?

– Korak jeste ozbiljan i zato smo se osigurali angažovanjem američke nadzorne kompanije „Turner“ koja ima ogromno iskustvo na ovom planu, jer je bila supervizor u značajnim poslovima širom sveta vrednim milijarde dolara, između ostalih čuvenom bejzbol stadionu u Njujorku. Posebno smo ponosni na činjenicu da je idejni projekat rekonstrukcije hotela poveren „Virgile and Stone, britanskoj kompaniji koja je ponudila najbolje rešenje za spoj najmodernije arhitekture sa lokalnim karakteristikama. Sarađujemo sa najboljima u svim segmentima delovanja, pa i u ozbiljnoj rekonstrukciji hotela.

Podizanje nivoa poslovanja za još viši stepen podrazumeva, reklo bi se, i zapošljavanje mnogo većeg broja ljudi od trenutno 290 članova kolektiva.

– Naprotiv, zaposlenih će biti manje, jer su sve operacije modernizovane, s višim stepenom tehničke podrške koji će zameniti ljudsku radnu snagu. Svi članovi kolektiva imaće intervjue sa predstavnicima Crowne Plaza. Samo od njih samih, njihovog truda, znanja i spremnosti da uče zavisiće hoće li ostati ili ne. Mi nemamo nedoumice kada je reč o godinama starosti radnika, već je ključno da li su sposobni da iznesu sve zahteve posla.

Kada je tačno pre tri godine došao na kormilo hotela, Živorad Vasić, diplomac Bostonskog univerziteta, zatekao je 500 zaposlenih i još barem za trećinu više omladinaca i spoljnih saradnika. Sa prepolovljenim brojem radnika hotel je utrostručio finansijske efekte poslovanja zahvaljujući efikasnom rukovođenju i iskustvu stečenom tokom 17-godišnjeg Vasićevog školovanja i rada u SAD.

– Dosadašnje geslo hotela „Vrednost za vaš novac“ i dalje će biti smisao našeg poslovanja. Želja nam je da naše usluge nikako ne budu skupe, ali ni jeftine za nivo koji ćemo pružati. Po cenama moramo da budemo bolji od konkurencije, znači od hotela sa pet zvezdica. Takođe ćemo udesetostručiti ponudu, što podrazumeva mnogo toga, od sadržaja, usluga, izgleda…

Ono što će možda biti specifična odlika hotela Crowne Plaza jesu njegova dva restorana sa različitim ponudama. Jedan bi bio sa specijalitetima domaće, nacionalne kuhinje, drugi ekskluzivan, za one koji žele gastronomski svet u malom.

– Visok renome na tom planu zahteva i vrhunskog kuvara. U potrazi smo za „maestrom“ ovenčanim „Michelin“ zvezdicom koji će biti jedini s vrhunskim kulinarskim obeležjem na Balkanu. On će kreirati „meni“ i doprineti dobrom glasu koji će se daleko čuti. Nameravamo, takođe, da u našoj ponudi zadržimo izuzetno dobro prihvaćen vikend-brunch nazvan „999“ koji već dve godine nailazi na veliki odziv Beogradana i gostiju glavnog grada – ističe Vasić.

Izvor: Vibilia Business Portal

About these ads

One thought on “Živorad Vasić: Ovoga leta počinje rekonstrukcija hotela Continental Beograd

  1. Povratni ping: Održan IX Forum hotelskih menadžera i hotelskih domaćinstava « Future Hospitality Leaders

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
The Esquire Theme.

Prati

Dobijte svaki novi članak dostavljen u vaše poštansko sanduče.

Pridružite se 1.992 drugih pratioca